Túrázás és gyertyakészítés

A barátnőmmel nagyon szeretünk túrázni, szeretünk hazai új tájegységeket megismerni. A kedvencünk a Zselic a maga dimbes-dombos lankásságával. A Zselic tája igazán látványos és sokféle szórakozásra ad lehetőséget! A legutóbbi kirándulásunk alkalmával egy szuper falusi szállón töltöttünk pár napot, ahol igazi, autentikus ételeket és persze borokat is kóstolhattunk. A szálló tulajdonosa egy kedves hölgy, akinek a gyertyakészítés a hobbija.

Emellett bármelyik férfi megirigyelhetné a munkabírását és ügyességét, ugyanis a szállásunkon minden az ő keze munkáját dicsérte. Szebbnél-szebb felújított paraszti bútorok és illatosabbnál illatosabb kézműves gyertyafélék árulkodtak az ügyességéről, hozzáértéséről. Érdeklődésemre elmondta, hogy például a szerinte csodálatos dísztárgyaknak is beillő gyertyáknak az elkészítésében a pipereporta.hu címen lévő webshop segített, ami olyan neki, mint egy valóságos gyertya alapanyag nagyker.

Ahogy hazaértem, én is megnéztem a Pipereporta webshopját, ahol valóban mindent megtaláltam, ami a gyertyakészítéshez szükségeltetik. Nagyon csinos és változatos formájú gyertyatégelyeket, a tetszetős díszítéshez pedig glittereket és csillámokat is találtam. Ami pedig igazán rabul ejtette a szívemet, azok a különféle illatolajok voltak.

Ki is választottam közülük egy-két illatot, ami igazán felkeltette az érdeklődésemet. Az egyik ilyen illat a „Guruló rubintok” fantázia nevű volt, melynek a fotójára kattintva egy pontos adatlapot találtam. Itt elolvasható az is a termékről, amire személy szerint én nagyon érzékeny vagyok, nevezetesen az, hogy semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaz a termék, illetve állatokon nem tesztelték.

Az illatjegy pontos leírását is megtalálhatjuk az adatlapokon. A Guruló rubint fej illatjegyei például a leirat szerint a birsalma, a pomelo, ribizli. A szív illatjegyek: a muskátli, a kakukkfű, és zöld levelek. Az alapját a gyümölcsös pézsma és a vanília rúd képezi. Szinte már érzem is az illatát ettől is… Szubjektív illatjegyei a gyümölcsös, inkább citrusos, enyhén fanyar illat, melynek a vége vaníliás illatjegy.

Az adatlapon olvasható továbbá az is, hogy paraffinokban, viaszkeverékekben hány százalékosan használjuk ezeket az illatolajokat. A megrendelésük nagyon egyszerűen történik ezen gyertya alapanyag nagykerből: a különféle illatolajok adatlapjának jobb oldalán kijelölhetjük, hogy milyen kiszerelést kívánunk rendelni – 10, 50, 250, illetve 1000 ml-es kiszerelések közül választhatunk. Itt rákattintunk az általunk megfelelőnek tartottra, majd a kosárba is helyezhetjük a terméket (a kosarunk tartalmát megtekintve már feltüntetésre is kerül, hogy 25.000.-Ft-os összeghatár felett ingyenes a szállítás).

És ha már az illatot megtaláltam, akkor úgy döntöttem, hogy választok hozzá megfelelő gyertyatégelyt is. Úgy döntöttem, hogy ehhez az izgalmas, vibráló illathoz szív alakú, piros színű fémtégelyt választok.

A következőkben a gyertyaszínezők közt néztem szét a gyertya alapanyag nagyker választékából. Valamilyen tüzes, piros színt szerettem volna választani. Szerencsére, rövid úton meg is találtam a „Tomato red” elnevezésű 0,05%-os színezőt.  A termékre rákattintva szemügyre vettem az adatlapot, melyen feltüntették, hogy ez a színező allergénmentes és egy olyan tömény, markáns koncentrátum, melyből csak egy-kettő cseppet kell alkalmaznunk 100 g viaszhoz. Megadták a lobbanáspontját is, ami 93 Celsius fok.

Kezdőként azt hiszem, hogy a gyertyához már csak kanócra van szükség, amit szintén a kategória oldalon választottam ki. Itt a legegyszerűbb megoldású kanócot választottam. Ez az úgynevezett PP kanóc. A termék adatlapjára kattintva a tulajdonságait ennek is elolvashattam, például azt, hogy 100% pamutból készül, mely jó merevséget biztosít az olvasztott viaszban. Nagykapilláris és robusztus láng adása jellemző rá, valamint ami még nagyon fontos, hogy növényi viaszból készült gyertyákhoz – az illatosakhoz, illetve az illat nélküli megoldásokhoz is használható.

Ezt a terméket is egyetlen kattintással a kosarunkba rakhatjuk, mint ahogy bármi hasonlót!… Azt hiszem, hogy ezzel a kanóccal már tulajdonképpen egy komplett gyertyát kaptunk. Az alapanyagok tehát a gyertya alapanyag nagyker jóvoltából a legjobb minőségben adottak – a többi már csak rajtunk múlik.